Meestal zijn er professionele hulpverleners betrokken als iemand zich aanmeldt bij de voedselbank. Zij zien het verstrekken van voedsel als een tijdelijke ondersteuning, maar kijken ook naar andere problemen waar een gezin tegenaan loopt. Zo kan er samen worden gewerkt aan duurzame oplossingen. Uit ervaring weten we dat mensen gemiddeld zo’n 18 maanden gebruikmaken van een voedselpakket. Daarna is hun situatie vaak zodanig verbeterd dat ze niet meer voldoen aan de financiële criteria voor voedselhulp.
De voedselpakketten zijn altijd gratis. Sinds de start beoordeelt het Servicepunt Zorg en Welzijn van onze gemeente alle aanmeldingen. Op basis van landelijke criteria bepalen zij wie recht heeft op een voedselpakket. We hebben er bewust voor gekozen om deze taak bij de gemeente te laten, omdat het behandelen van aanvragen veel tijd kost. De voedselhulp is bedoeld als tijdelijke oplossing, meestal voor drie tot zes maanden.Voor mensen uit Kaatsheuvel, Loon op Zand en de Moer is het mogelijk om ondersteuning van de Voedselbank aan te vragen. Dit kunnen zij doen in Het Klavier bij:
Servicepunt Welzijn, Wonen & Zorg
Anton Pieckplein 1
5171CV KAATSHEUVEL
U kunt alleen op afspraak terecht. Afspraken kunnen gemaakt worden via het telefoonnummer 0416 – 289 247 te bereiken op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 12:30 uur.
Mailen kan naar: servicepuntwwz@loonopzand.nl
Tijdens de intake wordt gevraagd om een aantal documenten:
een identiteitsbewijs en een bewijs van:
Inkomsten:
- Loon/ uitkering
- Huurtoeslag
- Zorgtoeslag
- Kindgebonden budget
- Overige inkomsten
Uitgaven:
- Huur
- Energie
- Water
- Ziektekosten
- Overige verzekeringen
- Gemeentelijke belasting
- Uitgaven m.b.t. kind(eren) b.v. opvang e.d.
- Overige uitgaven
- Aflossing belasting/schulden
We hebben duidelijke afspraken gemaakt over het beschermen van je privacy. Als je aanvraag is goedgekeurd, kun je wekelijks een voedselpakket ophalen. Na een periode van ongeveer 3 tot 6 maanden wordt je financiële situatie opnieuw bekeken.