Oprichting
De Voedselbank Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer is in 2005 opgericht, geïnspireerd door een documentaire over Peerke Donders. Daarin ging hij bij nacht en ontij op pad om voedselpakketten aan huis af te leveren. Drie vaders, wiens zoons samen hockeyden, raakten hierdoor zo gemotiveerd dat ze de voedselbank zijn begonnen.
Om van start te gaan, bekeken ze eerst bij de voedselbank in Breda hoe je zo’n initiatief opzet. Daarna namen ze contact op met de voedselbank in Rotterdam, die als eerste in Nederland twee jaar eerder was opgericht door Sjaak en Clara Sies. Tot hun verrassing vonden Sjaak en Clara het geen enkel probleem om wekelijks extra voedselpakketten te reserveren voor de gemeente Loon op Zand, als wij deze zelf maar kwamen ophalen.
Transport en screening
Waar transport voor veel voedselbanken lastig is, bleek dat in Loon op Zand gelukkig snel geregeld. Ralph Doevendans van ICS Dry Ice Express bood spontaan zijn hulp aan. Zijn transporteurs hebben bovendien ervaring met gekoelde producten, waardoor bederf onderweg geen zorg was. Tegenwoordig rijden we niet meer heen en weer naar Rotterdam, maar, door de aangepaste organisatie van de voedselbanken, voornamelijk tussen Tilburg en Waalwijk, het gebied waar onze voedselbank is gevestigd.
Vanaf het begin verzorgt het Servicepunt Zorg en Welzijn van de gemeente de ‘screening’ van personen die een veodselpakket nodig hebben. Aan de hand van landelijke criteria beoordelen zij wie daarvoor in aanmerking komt. We kozen er bewust voor om dit door de gemeente te laten doen. Het aanvragen en beoordelen kost veel tijd, en het is belangrijk dat mensen zo bij een instantie blijven die ook aanvullende hulp kan bieden. De voedselhulp is immers bedoeld als tijdelijke oplossing van doorgaans maximaal drie tot zes maanden.
Voedselpakketten
Onze voedselbank is onderdeel van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland, die een snelle groei doormaakt. Wekelijks worden er landelijk 40.000 voedselpakketten uitgedeeld vanuit 177 vestigingen en zijn zo’n 120.000 Nederlanders afhankelijk van deze hulp. Wat ooit begon als een plaatselijk initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een grote, landelijke vereniging van ruim 13.000 vrijwilligers. Wij zijn daar trots op als klein maar waardevol onderdeel.
Op dit moment delen we ongeveer 25 tot 35 voedselpakketten per week uit aan alleenstaanden en gezinnen. Zo helpen we hen niet alleen de week door te komen, maar zorgen we er ook voor dat zij zich even niet druk hoeven te maken over voldoende eten, zodat er ruimte ontstaat om andere problemen aan te pakken. Daarnaast zetten wij ons in om voedselverspilling te verminderen—want dat er nog steeds veel eten in de afvalbak belandt, staat buiten kijf.